
Het belang van water en sportdranken
Gelukkig zijn ze daar steeds: vrijwilligers die aan de kant van het parcours staan, om jou een bekertje water aan te bieden. Het is belangrijk om water te drinken om je vochtverlies tijdens het lopen terug aan te vullen. Dat hoeven wij jou niet te vertellen. Maar water of sportdrank drinken is niet altijd een voordeel.
Water drinken
Tijdens het sporten verliest je lichaam vocht. Bij warm weer of intenser bewegen zal je uiteraard meer gaan zweten. Dit vochtverlies kan oplopen tot 2 liter per uur. Bij langere afstanden moet je dus opletten voor uitdroging.
Ren je echter minder dan 1 uur, is de kans op uitdroging klein. Tussendoor drinken is dan niet zo belangrijk, op voorwaarde dat je goed gehydrateerd begint. Drink tot een half uur voor de wedstrijd voldoende water. Ook de dag ervoor goed drinken kan helpen om je lichaam te hydrateren.
Ben je van plan langer dan 1 uur te lopen, dan kan je best wel water drinken onderweg. Om voldoende vocht bij te vullen drink je tussen 125 en 250 ml water per kwartier. Let er wel op dat water geen energie bevat. Dit kan problemen opleveren met de energievoorraad van je lichaam. Om dit op te lossen drinken we sportdrank.
Sportdranken
Wanneer je veel zweet, verlies je niet alleen vocht maar ook elektrolyten (mineralen). Een tekort hiervan kan ervoor zorgen dat je lichaam minder goed functioneert. Je zal je snel moe beginnen voelen en kan last krijgen van kramp.
Tijdens een lange inspanning geraakt bovendien de energievoorraad van je lichaam snel op. Je lichaam bevat energie opgeslagen in de vorm van glycogeen en glucose. Dit is genoeg voor ongeveer anderhalf uur intensieve inspanning. Het is daarom belangrijk om ook voldoende energie binnen te krijgen in de vorm van koolhydraten.
Een goede sportdrank zorgt er naast hydratatie voor dat je elektrolyten en energievoorraden weer worden aangevuld. Er bestaan drie soorten sportdranken: hypotoon, isotoon en hypertoon. Isotone dranken worden het meest aangeraden omdat ze een ideale combinatie vocht en energie bevatten. Hypertone dranken bevatten meer koolhydraten. Ze geven zo wel meer energie over een langere periode, maar soms liggen deze dranken tijdens het lopen op je maag. Een hypotone sportdrank bevat minder koolhydraten dan een isotone. Het kan daarom een goede oplossing zijn voor mensen die snel last krijgen van de maag.

Geen water of sportdrank drinken?
Bij een korte wedstrijd is het niet altijd voordelig om iets te drinken. Je verliest er namelijk altijd een beetje tijd mee en de drank zou op je maag kunnen liggen.
Bij een wedstrijd van 5 kilometer hoef je in principe nooit te drinken. Zelfs bij warm weer red je het wel (als je op voorhand genoeg hebt gedronken). Ook bij een wedstrijd van 10 kilometer hoeven gevorderde lopers zich geen zorgen te maken over tijdsverlies: wanneer je een degelijk tempo loop (45 minuten of sneller) kan je het vocht- en energieverlies na de wedstrijd snel terug inhalen.
Luister natuurlijk altijd naar je eigen lichaam. Voel je je duizelig worden? Drink dan wat water en stop eventueel even met lopen. Gezondheid gaat boven een goede eindtijd.