Challenge 13: Bepaal je maximale hartslag

Mijn hartslag in rust varieert tussen 50 en 60. Wat opzoekwerk leert me dat dit lager is dan het gemiddelde. Dat wilt zeggen dat mijn conditie redelijk goed zit. Maar we weten nog niet alles, daarom gaan we nu onze maximale hartslag bepalen.
Waarom maximale hartslag?
Wanneer je je laagste en hoogste hartslag bepaalt, kun je deze waarden gaan gebruiken om je trainingen te optimaliseren. Aan de hand van je hartslag kan je intervaltempo’s gaan bepalen, zodat deze voor jou perfect werken.
Ook om medische redenen is het goed om je maximale hartslag te weten. Als je snelheidstrainingen afwerkt, mag je namelijk niet te lang in het rood zitten.
Hoe maximale hartslag bepalen?
Er zijn meerdere redenen om je maximale hartslag te bepalen of berekenen. De ene al iets preciezer dan de andere.
De simpelste manier is een eenvoudige rekensom: 220 – je leeftijd = maximale hartslag. Ben je bijvoorbeeld 30 jaar, dan is 220 – 30 = 190 je maximale hartslag. Deze methode is echter nogal onbetrouwbaar en mag enkel als algemene leidraad worden genomen.
Je kan ook zelf op training je maximale hartslag bepalen. Daarvoor zorg je dat je eerst goed opgewarmd bent. Loop dan 1 minuut snel, gevolgd door 1 minuut traag. De snelheid van je snelle minuut laat je oplopen tot je na 10 versnellingen aan je maximum zit en niet meer sneller kunt. Op dat moment loop je op je maximale hartslag.
De meest correcte manier is echter het volgen van een inspanningstest bij een sportcentrum. Hier ga je op de loopband waarbij de inspanning gradueel opgedreven wordt.